О пројекту
Вести
Услуга помоћи у кући
Медијатека
Центар знања
Контакт


7. јануар 2015.
Ћићевац
Прича о корисници и пружаоцима услуга ПУК


Душица Радовановић (58) са интелектуалним и менталним сметњама живи сама у породичној кући у Сталаћу, селу у општини Ћићевац. У дворишту напдао снег, последњих дана децембра стегла хладноћа. О овој жени брине њена рођена сестра, али у последња два месеца бригу води и Јасмина Милићевић, неговатељица која свакодневно, у трајању од по два сата, борави са Душицом.

Јасмина је са још пет жена из општине Ћићевац прошла обуку за бригу о особама са интелектуалним и менталним сметњама и каже да је након две деценије „чекања на бироу за посао“ напокон „срећна јер има посао, а помаже другима“.

Она и осталих пет неговатељица воде бригу о 24 корисника са интелектуланим и менталним сметњама са подручја општине Ћићевац којима се пружа подршка у оквиру пројекта „Развој свеобухватног система подршке самосталном живљењу у заједници у Централној Србији'' који финансира Европска унија. Пројекат је усмерен на успостављање одрживих и квалитетних услуга "помоћ у кући" за одрасле кориснике са интелектуланим и менталним сметњама уз обезбеђење нових радних места на пословима социјалне заштите.

Према речима Славице Салман, секретара Црвеног крста (ЦК) Ћићевац пружање услуга „помоћ у кући“ у Ћићевцу почело је у новембру 2014. и трајаће 14 месеци. „Ми смо у ЦК Ћићевац веома задовољни како се пројекат одвија и на основу сарадње са Центром за социјални рад, Домом здравља Ћићевац, месним канцеларијама и теренског рада, реално је очекивати да ће се број корисника ове услуге повећати. За сада услугу „помоћ у кући“ пружа 6 неговатељица у нашој општини“, каже Салман и додаје да би било корисно да локална заједница покаже више разумевања и подршке за ове активности.

„Јасмина дође код мене, помаже ми у кући, пијемо кафу, причамо, она очисти снег, донесе ми лекове“, каже Душица и не крије задовољство што јој је кућа пуна гостију. „Сваки дана сам сама, а сад је зима и тешко је“, прича она и додаје да јој долазак Јасмине пуно значи.

Искуства кориснице и пружаоца услуга ПУК из Ћићевца путем ТВ прилога пренети су гледаоцима јавног сервиса РТС у удардном термину на Божић, и преузети од десетине новинских и интернет портала.
РТС - Ово је Србија - 7.1.2015.
<<< повратак на страну вести