О пројекту
Вести
Услуга помоћи у кући
Медијатека
Центар знања
Контакт


24. октобар 2014.
Јагодина
Тренинг за стручне раднике: ка новом моделу опоравка корисника – ОПОРАВАК У ЗАЈЕДНИЦИ




Стручни радници социјалне И здраствене заштите из Јагодине, Ћићевца, и Жабари усчествовалу су на тродневном тренингу (22-24 октобар) организованом у оквиру заједничког пројекта. Сврха тренинга је била приближавање учесницима новог модела оправка - модел ‘’ОПОРАВАК У ЗАЈЕДНИЦИ“ - за особе са менталним потешкоћама.

Основни циљ постигли смо кроз:
  • Кроз унапређење знања о постојећим моделима опоравка корисника у свету;
  • Кроз дискусију која је омогућила да се изнађе модел опоравка у нашим условима;
  • Кроз радионице и вежбе које су припремљене за ову тему;

Учесници су били заинтересовани за тему И за практична решења у свом послу. Активни су били у дискусијама, међутим често су им се питања односила на изузетне ситуације, нпр. на техничке потешкоће и папирологију. Чини се да је бирократија често одличан изговор да се не бавимо суштином а то је „ како да људима који су на маргинама у друштву, помогнемо са свакодневним и практичним саветима“.

Евалуациона листа садржала је питања са оценама којим су учесници оцењивали: корисност теме за њихов рад; теме које су обрађиване на тренингу; и квалитет предавача. Поред тога учесници су наративно описивали шта им се нарочито допало на тренингу и шта се може унапредити. Средња оцена наведених тема је 4,75 од 5. Средња оцена водитеља је 4,88 од 5. Средња оцена целокупне обуке је 4,77 од 5. На основу оцена можемо да закључимо да је целокупан тренинг оцењен као одличан. У описним оценама учесници су говорили да је атмосфера била добра за рад, да су тренери били посвећени и жељни да пренесу своја искуства, такође су наводили да им је јако пријало да дискутују као и да учествују у неким радионицама. Неки су посебно истакли да им је учење на примерима највише користило.

<<< повратак на страну вести